Dag van de thuistaal

Op woensdag 21 februari vierden we op school ‘De dag van de thuistaal’. We werken in ons taalbeleid rond diversiteit en talensensibilisering. Normaalgezien praten we altijd Nederlands op school, maar af en toe in geleide activiteiten een andere, vreemde taal horen/ontdekken kan heel verrijkend en leuk zijn! We vinden het heel belangrijk dat kinderen die een andere thuistaal hebben ook het gevoel hebben dat ze zich goed mogen voelen met hun eigenheid, hun ‘roots’, hun vertrouwde cultuur thuis. Alle kinderen die zich samen ‘één’ mogen voelen en elkaar kunnen respecteren in hun eigenheid is een prachtig gegeven!

We begonnen die dag met een startmoment in de grote zaal! Vele kinderen met een andere thuistaal waren heel enthousiast om mee te werken om hun eigen taal te laten horen aan de andere kinderen.

De verschillende activiteiten waren onder andere: het zeggen in hun eigen taal van de getallen van 1 tot 10; de lichaamsdelen oog, neus, arm en been; de gevoelens blij, bang, boos en verdrietig; de kleuren rood, geel, groen en blauw en de kledingstukken broek, trui, schoen en kous. Ook vertelde Fariza hoe ze in België terecht gekomen was, eerst in het Russisch, daarna in de Nederlandse taal. Enkele kinderen brachten voorwerpen mee uit hun cultuur en vertelden daarover. Het zingen van ‘Hello to all the children of the world’ en het liedje van de Turkse Aleyna Tilki ‘Sen Olsan Bari’ gezongen door Rumeysa en Ecrin maakten het startmoment muzikaal en deed iedereen dansen!

Zie alle foto’s in ‘Foto’s schoolactiviteiten’.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.