Archeoloog op school: Graven in het verleden


Vrijdag 19 september hebben wij hetzelfde werk gedaan als een archeoloog.

Het grootste deel van hun werk bestaat uit opgravingen doen. Het onderzoek kan eigenlijk pas beginnen als ze iets vinden. Ze zoeken vooral botten van mensen, graven en scherven van oude spullen. 
Een archeoloog kan aan de beenderen van een skelet zien of het een man of een vrouw is. Hij kan dit zien aan de afgeronde kin, het voorhoofd en de heupen. Dat hebben wij ook mogen onderzoeken aan de hand van een replica. Dat is een namaakskelet.
Ook wordt er gekeken naar resterend DNA om deze te vergelijken met de mensen van vandaag. Hierbij moeten ze hulp van andere specialisten en wetenschappers inroepen. 

                                  

We kregen een filmpje te zien van onze archeoloog en al zijn collega's tijdens de werken in Egypte. Deze archeologen reizen om het jaar naar daar. Ze hebben er een eigen huis zodat ze dicht bij de plaats zijn waar ze werken. Er zijn geen mensen meer in die buurt om te helpen omdat de stad aan het verzakken is. 

Op onze school bekeken we verschillende botten van een vogel met een microscoop. Daardoor zagen we alles duidelijke en tien keer zo groot. Er waren ook nog botten van andere dieren: een paard en een geit. We mochten schedels aanraken, bekijken en onderzoeken of ze van een vrouw of een man waren. 

        

Naar het einde toe hebben we om de beurt DNA ingespoten om te onderzoeken met een UV-lamp. Een hele sterke lamp waarvan je blind kan worden. Als het lang genoeg had gerust konden we een DNA-scan zien waarop duidelijke gegevens te zien waren. 

We hebben veel bijgeleerd en gingen met onze straffe verhalen naar huis.
Eventjes geproefd van het leven van een archeoloog,  Het was erg interessant. 

Jason Lapière
4BCopyright © 2013. All Rights Reserved.